Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Balte levněji – do krabice (1)

Balte levněji – do krabice (1)

Ze své praxe, nenabízím konkrétní příklad toho jak zabalit konkrétní výrobek levněji, ale pár zásad, které vedou k tomu, jak dosáhnout všeobecně levnějšího balení v oblasti kartonáže (ale nejen té). První zásada zní:

Balte do správné vlnité lepenky (správného obalového materiálu)

Pod touto zásadou se skrývají dva případy. Prvním případem je situace, kdy materiál obalu uvedený na faktuře, technickém listu nebo v jiném dokumentu je jiný, než materiál ve skutečnosti dodávaný. Bohužel takové situace nejsou ojedinělé. Zákazník tak dostává obal, například krabici z vlnité lepenky, z méně kvalitního materiálu. Tato „šizená“ krabice je většinou plně dostačující. Problémem je, že by ji zákazník mohl získat levněji.  A pokud zákazník poptá konkurenčního dodavatele a pošle specifikaci ze svých dokumentů, dostane většinou nabídku s cenou vyšší, neboť je kalkulována krabice z dražšího materiálu (uvedeného v dokumentech). Tyto případy, které se netýkají zdaleka jen krabic a kartonáže, jsou velice časté u elektronických aukcí, kdy dodavatelé při honbě za co nejnižší cenou hledají různé způsoby jak „ušetřit“.

Kvalita lepenek

Pro zákazníka je často velice obtížné, pokud není odborníkem na vlnitou lepenku, tento rozpor poznat.  Jak se může bránit? Nejjednodušším způsobem je poptat dodavatele klasickým způsobem, kdy zákazník před dodávkami odsouhlasí vzorek konkrétního obalu. Tento vzorek pak stačí čas od času porovnat s dodanými obaly. A pokud dodávky již běží a původní vzorek není? Skoro každý dodavatel má individuální značení kvality materiálu, nicméně velikost vlny a kvalita papírů použitých na jednotlivé vrstvy vlnité lepenky se za pomoci určitého manuálu rozpoznat dá, viz například Více o nákupu vlnité lepenky a kartonových obalů.

Druhým případem spadajícím pod tuto zásadu je situace, kdy zákazník dostává opravdu krabici vyrobenou z deklarovaného materiálu, ale tento materiál je předimenzován a tudíž zbytečně drahý.

V této situaci je nejlepší poptat několik dodavatelů, nechat si doporučit a nabídnout obal, resp. konkrétní materiál a následně porovnat jejich nabídky, případně i vzorové obaly.

Praktický příklad

Paletový box pro jednu nejmenovanou společnost o rozměru 1200×800×1000 mm (standardní EUR paleta), ve kterém se vozí zboží a celkové hmotnosti 150 kg, byl roky vyráběn ze sedmivrstvé vlnité lepenky (7VVL) kvality 3,96 AAC. Po otestování jsme zjistili, že bez problému stačí pětivrstvá vlnitá lepenka (5VVL) kvality 2,90 BC. Zákazník, který používá 200ks boxů za měsíc, tak na jednom kusu ušetřil cca 180,- Kč. Což znamená roční úsporu nákladů ve výši 432 000,- Kč jen díky použití správné vlnité lepenky.

 

Nákup správných obalů Vám přeje

Robert L. 

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net