Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Balte levněji - do krabice (2)

Balte levněji - do krabice (2)

Stejně jako u materiálu (viz. můj první článek) tak i u konkrétního typu obalu může platit, že dražší varianta je ve výsledku levnější. Při počítání nákladu na balení je totiž vedle ceny obalu nutné započíst i další nákladové položky, přímé i nepřímé. Jde například o čas potřebný pro zabalení, náklady na energie, skladovací prostory či případné reklamace na dodané zboží, které se cestou poškodilo. Druhá zásada tedy zní:

Balte do správného obalu (krabice)

Druhů krabic existuje opravdu velké množství. Velkou část z nich můžete nalézt v katalogu FEFCO (http://www.piero.cz/kartonove-krabice/). Tento katalog kartonových obalů stanovila Evropská federace výrobců vlnitých lepenek (FEFCO) - Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé. Konkrétní obaly z vlnité lepenky se pak samozřejmě liší dle velikosti (na základě požadavků zákazníka) a dílčích detailech, jako jsou doplňkové výseky (otvory pro úchyty), ryly, potisk apod. Pro výrobu některých typů krabic je však potřeba výsekový nástroj, jehož cena je závislá na velikosti krabice resp. délce nožů a pohybuje se od několika tisíc do několika desítek tisíc Kč. Zjednodušeně lze říci, že výsekový nástroj není potřeba pro krabice, jejichž linie (v rozloženém tvaru) jsou v jedné rovině. Na následujícím obrázku jsou dvě klopové krabice - pro výrobu typu 0202 není potřeba výsekový nástroj, pro výrobu 0204 ano.

Krabice

Zákazník často řeší dilema, zda produkt balit do obyčejné univerzální a „levné“ klopové krabice, a nebo do krabice na míru. Zajímá jej často jednotková cena za obal a bohužel opomíjí další náklady na balení. Přitom i doba balení je cenou za obal a ne vždy obal bez výsekového nástroje, je ve výsledku nejlevnější.

Praktický příklad

Pojďme se podívat na takový typický příklad z praxe. Zákazník potřebujeme pro přepravu zabalit drahý měřicí přístroj, v objemu 5 000 ks měsíčně. Zákazník dostal nabídku na krabici tvořenou tvarovým výsek s prvotní nákladem na výsekový nástroj v řádech tisícikorun. Typická reakce zákazníka je „… a nešlo by něco, na co už nástroj máte, nebo co je bez výsekového nástroje?“. Ano, samozřejmě je to možné. Pojďme se ale na obě varianty podívat podrobněji.

Varianta č. 1 je balení do obyčejné klopové krabice s univerzální vnitřní výplní. Varianta č. 2 je krabice na míru s nutností výsekového nástroje.

1.VARIANTA

Klopový karton FEFCO 0201, trošku větší (zde planžeta potřeba není) a ten křehký přístroj, zabalíme do bublinkové fólie, kterou si sami nařežeme z role a rohy vyplníme mačkaným papírem. Celý balicí proces bude pracovníkovi trvat cca 2 minuty a může tak zabalit přibližně 30 výrobků za hodinu.

Náklady 1. varianty:

  • standardní klopová krabice FEFCO 0201, 400 × 300 × 100 mm, materiál 2201B - 8,80 Kč/balení
  • lepicí páska - 0,25 Kč/balení
  • mačkaný papír - 0,5 Kč/balení
  • bublinková folie - 1,5 Kč/balení práce baliče - 5 Kč/balení
  • CELKEM - 16,05 Kč/balení

Pak budeme doufat, že tento složitý a zdlouhavý balicí proces uděláme vždy stejně pečlivě, že auto nepojede, přes mnoho nerovností a že našemu odběrateli nebude vadit zdlouhavé vybalování.

2.VARIANTA

FEFCO 0427 s tvarovým výsekem

Tvarový výsek FEFCO 0427, který je společně s vnitřní fixací na jednom archu a nejlépe spojen můstkem, ať operátor který balí náš přístroj, vždy dostává komplet a tím dokáže balící čas zkrátit na minimum. Zabalení do této krabice zabere cca 30 vteřin a za hodinu je tak možné zabalit 120 přístrojů.

Náklady 2. varianty:

  • krabice FEFCO 0427, 380 × 230 × 80 s vnitřní výplní, materiál 2301E – 13 Kč/balení
  • práce baliče – 1,25 Kč/balení
  • CELKEM 14,25 Kč/balení

Cena výsekového nástroje byla 10 000 Kč. Je vidět, že varianta s výsekovým nástrojem je výsledku pro zákazníka téměř o dvě koruny levnější. Investice do planžety je tedy za měsíc zpět a pak již zákazník jen šetří a šetří a šetří. Nehledě na další výhody 2. varianty jako je vyšší estetická úroveň balení, nižší spotřeba balicího materiálu, jednodušší balení atd.

Při posuzování jednotlivých variant balení je tedy vždy důležité vzít v potaz veškeré náklady na balení.

Balte levněji Vám přeje Robert L.

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net