Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Bublinková fólie - na velikosti záleží!

Bublinková fólie - na velikosti záleží!

Bublinková fólie je všeobecně známý a hojně používaný obalový materiál. Při jejím nákupu řeší zákazníci nejčastěji pouze cenu za roli případně plošnou hmotnost (gramáž) v domnění, že všechny bublinkové fólie jsou přeci stejné a nic nového při jejím používání vymyslet nejde. O vztahu plošné hmotnosti bublinkové fólie a její kvality jsme zde již psali. V dnešním článku se chci ale zaměřit na samotnou podstatu bublinkové fólie - její ochranné vlastnosti (dané objemem vzduchu v bublinkách) – samozřejmě na způsob jak do bublinkové fólie balit levněji.

Bublinková fólie se používá především jako ochrana a výplň prázdného prostoru u produktů či zásilek v krabicích nebo jako ochrana proti poškození u větších produktů (např. bílé elektro či nábytek) v kombinaci s ochrannými prvky a stretch fólií.  Ochranné vlastnosti (kvalita) bublinkové fólie jsou dané výrobní technologií, použitými materiály, plošnou hmotností a v neposlední řadě velikostí bublinek. Nejčastěji používaná bublinková fólie má jednotlivé bublinky o průměru 10 mm a výškou cca 3 – 4 mm. S touto bublinkovou fólií jsou pak produkty několikrát/mnohokrát zabaleny, opatřeny vnějším obalem a poslány do světa. Jednoduché jak facka. Ale i zde je co vylepšovat a optimalizovat. Např., zaměřme se na to, jaký efekt na náklady balení bude mít použití bublinkové fólie s bublinkami o průměru 15 a výškou 8 mm. Tato bublinková fólie obsahuje na metru čtverečním své plochy třikrát více vzduchu než běžná bublinková fólie. Co to znamená v praxi? Nic jiného, než že fólie s většími bublinkami spotřebujete pro stejné zabalení výrazné méně, zabalení je rychlejší a po rozbalení zůstane méně odpadu.

Trojí úspora v praxi

Jeden z významných internetových obchodů v České republice ročně spotřebovával cca 100 000 m2/měsíc běžné bublinkové fólie, což představuje 3,4 tuny polyetylenu. Za rok to je tedy více jak 40 tun fólie. Přechod na bublinkovou fólii s většími bublinkami pro něj znamenal výraznou úsporu. Spotřeba bublinkové fólie klesla na 60 000 m2/měsíc za rok, což představuje více jak 30% úsporu materiálu, tedy i nákladů. Další pozitivní dopad měla změna obalu na rychlost zabalení. S novou bublinkovou fólií trvá průměrné zabalení zásilky o 2 sekund rychleji, což není moc, ale při několika tisících zakázkách za den už jde o významnou úsporu času. A nezanedbatelný je i dopad na životní prostředí, neboť přechodem na větší bublinkovou fólii internetový obchod vypouštěl do světa o 10 tun polyetylenů za rok méně (a ušetřil na poplatcích za obaly).

Úspora je tak trojí. Dvě ekonomické – snížení nákladů na materiál a pracovní sílu. A jedna celospolečenská – do „světa“ se vyšle min o 30 % méně plastů. Je tedy jasné, že u bublinkové fólie na velikosti bublinek záleží.

AP

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net