Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Lepicí páska - používáte tu správnou?

Lepicí páska - používáte tu správnou?

Lepicí pásky jsou jedním z nejběžnějších obalových prostředků. Aplikací lepicích pásek je celá řada, např. přelepování palet, zalepování krabic, fixace fólií, zalepování zásilek a mnoho dalších. A spotřebuje se jich při tom obrovské množství. Například naše společnost jen v České republice prodá ročně více jak 156 tisíc kilometrů lepicích pásek (což je skoro čtyřikrát okolo Země).  Ohledně lepicích pásek mám dvě zkušenosti. Za prvé mnoho firem rozlišuje lepicí pásky jen podle barvy a šíře.  Za druhé jen minimum firem si uvědomuje, že v rámci správné aplikace vhodných lepicích pásek lze ušetřit náklady a předejít problémům. Používáte lepicí pásky? Pojďme se tedy na ně podívat trochu blíž.

Na lepidle záleží!

Spolu s šíří a návinem je druh lepidla asi nejdůležitějším parametrem lepicích pásek. Tedy těch běžných a nejčastěji používaných, kde je nosičem lepidla polypropylen. V současné době se používají tři základní lepidla:

AKRYLÁTOVÉ lepidlo je založené na bázi vody. Má určitou odolnost vůči UV záření. Je univerzální z hlediska aplikace na různé materiály a poměrně brzy po aplikaci dosahuje maximální pevnosti. Problém lepicích pásek s akrylátovým lepidlem je teplota. Optimální aplikační teplota je okolo 21 °C. Při teplotě pod 12 °C je již lepivost znatelně nižší. A pod bodem mrazu nelepí vůbec a odlepuje se. Pásky s tímto lepidlem jsou také nejlevnější.

HOTMELT lepidlo je založené na bázi syntetického kaučuku. Lepicí pásky s tímto lepidlem je třeba řádně přitlačit a nechat chvíli lepidlo aktivovat. Bezprostředně po aplikaci totiž vykazují nižší lepivost než akrylátové lepidlo, ale výslednou lepivost, dosaženou po čase nutném k vytvrzení, mají naopak vyšší. Pásky s hotmelt lepidlem lepí i pod bodem mrazu, a však není vhodné je vystavovat UV záření.

SOLVENT lepidlo je založené na bázi přírodního kaučuku s přídavkem dalších adheziv. Pásky s tímto lepidlem jsou ze všech nejlepší. Lepí ihned po aplikaci, mají i nejvyšší finální lepivost, a to i za mrazu. Proto jsou vhodné pro náročné aplikace. Jedinou nevýhodou těchto pásek je jejich vyšší cena.

Jednotlivá lepidla lze rozeznat např. podle zápachu. Další způsob je podle lehkosti odvíjení. Pásky s akrylovým lepidlem jdou hůře odvíjet a jsou při tom „hlasitější“.

Příklad z praxe

Jeden z našich zákazníků vyrábí výrobky pro medicínu, které balí do kartonů.  Je pro něj důležité, aby byly kartony dobře po celou dobu transportu uzavřeny. Dlouhou dobu používal balicí pásku s akrylátovým lepidlem. Své produkty balil v temperovaném provozu. Vše bylo v pořádku, dokud nepřišla zima. Expedované zboží je totiž vždy chystáno na nakládací rampu, kde některé z palet čekají 1 až 2 hodiny na nakládku. Po naložení jsou pak na běžném (netemperovaném) návěsu dopravovány dále. Během čekání a přepravy byla páska vystavena mrazu a přestala lepit. Až polovina kartonů se rozlepila a bylo nutné je poslat zpět k výrobci a znovu přelepit. Zákazníkovi jsme tak doporučili, aby přešel na lepicí pásku s hotmelt lepidlem. I přes vyšší jednotkovou cenu (cca o 5 Kč na roli) je to pro zákazníka ekonomičtější. Jeho odběratelé jsou spokojeni, kartony se zbožím mu nevrací a zákazník tak neztrácí čas jejich přelepováním.

Dvakrát měř, jednou lep

Jak již jsem zmínil, dalším důležitým aspektem je šíře pásek. Daleko nejpoužívanější jsou pásky šíře 48 mm (nebo 50 mm s potiskem). Přitom možností je mnohem víc. Od tenkých pásek až po pásky široké 75 mm (i víc). Je logické, že čím je páska širší, tím je také dražší. Nejvhodnější šíře lepicí pásky je samozřejmě v konkrétních případech různá. Vždy je ale dobré se zamyslet a případně i vyzkoušet jiné šíře a spočítat náklady na balení.

Příklad z praxe

Zákazník roky používal na přelepování klopových krabic (600 × 400 × 400 mm) běžnou akrylovou pásku šíře 48 mm. Aby krabice držely, bylo potřeba je přelepit podélně a třikrát příčně, a to z každé strany. Zákazníkovi jsme navrhli optimalizaci, spočívající v náhradě stávající lepicí pásky za pásku s hotmelt lepidlem a šíří 75 mm (viz obrázek). Novou pásku stačilo přelepit klopy podélně a krabice držela. Ačkoli byla nová lepicí páska dvakrát dražší než původní, zákazník ušetřil na zabalení jedné krabice 28 haléřů (jak ukazuje následná tabulka), což vzhledem k produkci bylo snížení nákladů o přibližně 3 000 Kč za měsíc. Další významnou úsporu dosáhl zákazník zkrácením pracovního času potřebného na zalepení krabice více jak o polovinu.

 

spotřeba pásky na krabici

cena pásky (Kč/m)

náklady na přelepení krabice

 

páska akryl 48 mm

4,6 (m)

0,2

0,92 Kč

páska hotmelt 75 mm

1,6 (m)

0,4

0,64 Kč

Co nejnižší náklady na balení Vám přeje

AP

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net