Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Balte ekologicky

Balte ekologicky

Udržitelnost, uhlíková stopa, ochrana klimatu… Ekologie je téma, které v posledních letech rezonuje společností. A v této souvislosti jsou často zmiňovány obaly a balení. Spolu se snahou snížit negativní dopady na životní prostředí se také vyskytlo mnoho polopravd, dogmat a zkratkovitého myšlení. Například papír je dobrý a plast je špatný, nebo že ekologická řešení jsou vždy dražší. A i pro firmy, které mají upřímnou snahu chovat se ekologicky, není snadné najít správnou cestu. Jaké jsou tedy možnosti snížit negativní dopady na životní prostředí v rámci obalů a balení?

Kompostovatelné obaly

„Bio“ – marketingové zaklínadlo posledních let. Fólii přebarvit na zeleno, přidat toto kouzelné slůvko a ekologické řešení je na světě. Objevilo se také velké množství biodegradabilních fólií. Ty obsahují aditivum, které vlivem okolního prostředí (vlhkost, sluneční záření apod.) uvolňuje své vazby s polyethylenem a fólie se rozpadne.  Zůstanou však po ní mikroplasty, které kontaminují okolí. Opravdu bio jsou pouze kompostovatelné fólie (například Envira), které se po skončení životnosti rozpadnou na přírodní látky. Kompostovatelné fólie jsou ale dražší a také je nelze recyklovat. Nejlepší místo kam tyto fólie po skončení životnosti uložit je kompost.

Kompostovatelná bublinková fólie

 

Opakovaně použitelné obaly

Nejlepší odpad je žádný odpad. Tím pádem jsou vícenásobně použitelné obaly ekologičtější, než ty jednorázové. Ne vždy je možné tento typ obalů použít. Záleží na logistickém řetězci, povaze baleného zboží apod. Vratné obaly lze vyrobit pro uzavřený okruh, kde výrobce do nich zabalí zboží a pošle v rámci logistického řetězce dál. Tam je zboží rozbaleno a prázdné obaly poslány zpět. Hojně je tento typ obalů využíván v automobilovém průmyslu, ale uplatnění najde například i v rámci interní logistiky v rámci jedné firmy.

Opakovaně použít je možné také obal, ve kterém přišlo zboží od dodavatele. Hojně tento způsob využívají e-shopy, kdy do oběhu posílají použité krabice, staré obaly používají jako výplň apod. Toto řešení nemusí být ale vždy ekologické. Například je-li použitá krabice výrazně větší než zasílaný produkt, vyžaduje daleko víc výplňového materiálu a zvyšuje i náklady na logistiku.

 

Recyklovatelné

Stupeň recyklovatelnosti jednotlivých materiálů je různý. U papíru je to snadné. S plasty je to horší, protože jich existuje celá řada a nelze je mezi sebou míchat. A například u obalů, které v sobě kombinují dva a více rozličných materiálů (např. tetrapack) je recyklace již velmi obtížná. Nejpodstatnější je odpověď na otázku, co se stane s obaly po skončení jejich životnosti. Skončí v tříděném odpadu? Pak je šance na druhý život vysoká. Odebere si je výrobce obalů zpět a znovu zpracuje? Skvělé řešení! Čeká je uložení na skládce komunálního odpadu? To je asi ta nejhorší varianta.

 

Recyklované

Mnoho obalů lze vyrobit již z použitého materiálu, což je zpravidla ekologičtější než použití primární suroviny. Pro některé je dokonce druhotná surovina nezbytná. To platí pro běžné krabice z vlnité lepenky anebo nasávanou kartonáž. Obalů, které ale mohou obsahovat určitý podíl druhotných surovin je daleko víc -  balicí papír, běžné či bublinkové fólie, vázací pásky, polystyren a další. Společnost TART například vyvinula speciální řadu recyklovaných obalů pod značkou ReProtect.

Nasávaná kartonáž

 

Optimalizace

Naše zkušenosti ukazují, že správně zvolený obal nejen že snižuje firmě náklady, ale také minimalizuje negativní dopady na životní prostředí. A jaký je ten správný obal? Možností je celá řada. Například moderní vícevrstvé fólie jsou mnohem pevnější než klasické jednovrstvé. Mohou být tedy tenčí a tím pádem je jich pro zabalení potřeba méně. Nebo krabice s fixací, která dostatečně chrání balený výrobek, ale zabírá co nejméně prostoru a tím pádem snižuje náklady na logistiku. Náhrada dřevěných palet za palety z nasávané kartonáže. Použití ochranné smrštitelné fólie MilCorr místo dřevěné bedny. Troufnu si říci, že jen málokteré balení nelze zefektivnit.

 

Strojní balení

Praxe ukazuje, že balicí stroje a linky oproti lidem výrazně šetří balicí materiál. Při strojním balení palet do stretch fólie je množství stretch fólie i o více jak polovinu menší než v případě, že se paleta balí ručně. Úsporné jsou také stroje na zalepování kartonů. A obecně platí, že všechny balicí stroje výrazně šetří lidskou práci. A to je v důsledku také ekologické.

 

Jak začít?

Způsobů jak mohou firmy zmírnit negativní dopady svého fungovaní na životní prostředí je celá řada. Důležité je chtít. A pokud nevíte jak na to, rádi vám poradíme.

Co nejzdravější životní prostředí vám přeje

AP

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net