Balte levněji
o obalech bez obalu

optimalizujte svoje náklady na balení

Blog

Kategorie článků: Fólie


Balte levněji? Hlavně mějte do čeho!

V současnosti zažíváme dříve nepředstavitelné věci a jedinou jistotou je asi to, že jisté není vůbec nic. Obrovské změny a nejistota se týkají asi všech oblastí lidské činnosti, obalový průmysl nevyjímaje. Téměř všechny druhy obalů zdražují ruku v ruce s jejich nedostatkem. A důvodů, proč se trh s obaly za poslední půl rok tak prudce změnil, je mnohem víc než jen pandemie koronaviru. Pojďme se podívat na důvody změn a cenových výkyvů jednotlivých materiálů.

čístBalte levněji? Hlavně mějte do čeho!

Bublinková fólie - gramáž = kvalita ?

Položme si otázku: „Co je u bublinkové fólie, jakožto ochranného obalu, důležité? Její váha (gramáž/plošná hmotnost) nebo její ochranné vlastnosti?“ Vypadá to na hloupou otázku, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že pro většinu zákazníků je gramáž bublinkové fólie synonymem pro její kvalitu. Pro tyto zákazníky platí, že čím je plošná hmotnost fólie vyšší, tím je bublinková fólie kvalitnější. Ale skutečnost je dnes trochu složitější.

čístBublinková fólie - gramáž = kvalita ?

Konzervačný olej alebo antikorózna fólia? Čo sa mi oplatí viac?

Bývali časy, keď si vedúci výroby a technológovia túto otázku nekládli. Antikorózne obalové materiály na našom trhu jednoducho neboli a tak sa všetko kovové, čo bolo treba protikorózne chrániť, jednoducho ošetrilo konzervačným olejom v nádeji, že viac sa už urobiť nedá. Doba však pokročila, technológie tiež, a tak je na mieste otázka, či sa mi to vôbec ešte oplatí?

čístKonzervačný olej alebo antikorózna fólia? Čo sa mi oplatí viac?

Bublinková fólie - na velikosti záleží!

Bublinková fólie je všeobecně známý a hojně používaný obalový materiál. Při jejím nákupu řeší zákazníci nejčastěji pouze cenu za roli případně plošnou hmotnost (gramáž) v domnění, že všechny bublinkové fólie jsou přeci stejné a nic nového při jejím používání vymyslet nejde. O vztahu plošné hmotnosti bublinkové fólie a její kvality jsme zde již psali. V dnešním článku se chci ale zaměřit na samotnou podstatu bublinkové fólie - její ochranné vlastnosti (dané objemem vzduchu v bublinkách) – samozřejmě na způsob jak do bublinkové fólie balit levněji.

čístBublinková fólie - na velikosti záleží!

BIOPLASTY – široký pojem a vizuální ekologie

Bio- a Eko- jsou zaklínadla moderní doby a platí to i v obalovém průmyslu. Mnoho obchodních řetězců začalo před několika lety místo klasických tašek nabízet jejich ekologičtější variantu – rozložitelní, bio, recyklované, degradabilní a další tašky. „Biotaška“ je dnes „povinná“ v každém super/hyper řetězci. Bohužel, jak to bývá, dobré myšlenky se razantněji chopili „tvrdí“ obchodníci, marketingoví a PR šéfové, kteří o problematice bioplastů a zacházení s nimi neměli příliš ponětí. Anebo možná záměrně celou věc zjednodušovali, jen aby v očích veřejnosti a zákazníků vypadali jako dostatečně „zelení“. Pro takové chování již existuje termín greenwashing, tedy záměrná dezinformace za účelem prezentovat se jako environmentálně zodpovědná společnost.  Jak to tedy s bioplasty je ve skutečnosti?

čístBIOPLASTY – široký pojem a vizuální ekologie
12

© BALTE LEVNĚJI 2014, všechna práva vyhrazena  |   Zásady používání cookies    Nastavení cookies    Zásady ochrany osobních údajů  |  vytvořil Kurzor, s.r.o.

Kurzor.net